Κατασκευή-Υποστήριξη
Κουτσόπουλος Κώστας

Εκδηλώσεις

Ένα πανάρχαιο έθιμο τα "Ρογκατσάρια", που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα αναβίωσε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Μαυραχάδων. Οι συμμετέχοντες, ντυμένοι με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια οι λεγόμενοι ρογκατσιάρηδες εκ των οποίων κάποιοι από αυτούς οι λεγόμενοι αράπηδες ήταν οι  φρουροί της νύφης για να μην την κλέψει κανείς, η νύφη και ο γαμπρός, ο νοσοκόμα, ο αστυνομικός, ο παπάς , ο μάγκας και η αρκούδα με τον αρκουδιάρη υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής γύρισαν από σπίτι σε σπίτι σε όλα τα σπίτια το χωριού.

Οι νοικοκυραίοι περίμεναν στην κυριολεξία έξω στην αυλόπορτα του σπιτιού και υποδέχονταν το μπουλούκι  με μεγάλη χαρά γιατί καιρό είχαν να δουν κάτι τέτοιο. Πρώτα απ όλους πήγαινε ο παπάς ο οποίος έδινε ευχές στους νοικοκυραίους και έπειτα ακολουθεί το μπουλούκι με τους ρογκατσιάρηδες να χτυπούν τα κουδούνια τους δυνατά. Σκοπός τους είναι να διώξουν τα κακά πνεύματα, να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά και να ευλογήσουν τη γονιμότητα και την ευημερία της γης και των ανθρώπων. Έπειτα η νύφη ντυμένη με την παραδοσιακή καραγκούνικη φορεσιά σέρνει το χορό και οι νοικοκυραίοι κρεμάνε χρήματα στη νύφη, τελειώνοντας η νύφη το χορό είναι η σειρά της αρκούδας να χορέψει τσιφτετέλι. Πάνω στο κέφι ο μάγκας δεν νιώθει καλά και ξαφνικά σωριάζεται στο έδαφος, τρέχει αμέσως η νοσοκόμα να του παρέχει τις πρώτες βοήθειες αλλά μάταια, δεν γίνεται τίποτα. Η σκυτάλη πάει στον παπά όπου εκείνος με τις ευλογίες του καταφέρνει να τον σηκώσει.

Τελειώνοντας οι νοικοκυραίοι δίνουν κεράσματα και διαφόρους μεζέδες στο μπουλούκι. Ο ρόλος του αστυνομικού ήταν να σταματήσει τα αυτοκίνητα που κινούνται στο χωριό και να τους κόψει κλήση με ευχές. Τους ρόλους υποδύονται άντρες καθώς και γυναίκες. Αυτό που σε όλους έμεινε ήταν το γέλιο, η χαρά και η συγκίνηση των ανθρώπων που αντίκριζαν αυτό το θέαμα. Αυτό το υπέροχο  έθιμο προσπάθησε ο Μορφωτικός Σύλλογος να αναβιώσει και θα προσπαθήσει να το συνεχίσει κάθε χρόνο για να περάσει από γενιά σε γενιά. Όλα τα παραπάνω έγιναν με πρωτοβουλία και τη βοήθεια του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Ράπτη.

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 16:15)