Κατασκευή-Υποστήριξη
Κουτσόπουλος Κώστας

Τα νέα του Συλλόγου

Όπως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα έτσι και την Κυριακή 1 Μαρτίου έγινε ο καθιερωμένος καφές του Μορφωτικού Συλλόγου Μαυραχάδων. Ο Μορφωτικός Σύλλογος πρόσφερε καφέ και κουλουράκια στους παρευρισκόμενους και τους μίλησε για το έθιμο της κυρά σαρακοστής.

Η κυρά σαρακοστή είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της Μεγάλης σαρακοστής. Είναι δηλαδή μια γυναικεία φιγούρα , χάρτινη ή από ζυμάρι ,με επτά πόδια ένα για κάθε εβδομάδα της σαρακοστής. Η κυρά σαρακοστή η οποία έχει τα μάτια κλειστά για να βλέπει τα δικά της αμαρτήματα, δεν έχει στόμα λόγω νηστείας και για να μην αργολογεί , δεν έχει αυτιά για να μην ακούει κουτσομπολιά. Δεν έχει μύτη για να μην οσφραίνεται μυρωδιές αρτύσιμες, φοράει μαντίλα και φέρει ως στέμμα τον Σταυρό του Κυρίου μας, τα χέρια της είναι σε στάση προσευχής μαζί με το κομποσκοίνι της και έχει επτά πόδια τα οποία κόβουν ένα κάθε Σάββατο, έως ότου έλθει το Μ. Σάββατο, το Πάσχα του Κυρίου μας.

Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών: δεν βλέπουμε δηλαδή, δεν ακούμε και δεν σχολιάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στην δική μας βελτίωση. Για την κυρά σαρακοστή γράφτηκαν οι παρακάτω στίχοι

Την κυρά Σαρακοστή

που 'ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι ένα σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν

με τα πόδια της τα επτά

'κόβαν ένα τη βδομάδα

μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος έφτιαξε την Κυρά σαρακοστή και την έδειξε σε όσους ήταν εκεί. Επίσης μοίρασε βραχιόλια Μάρτη σε όλες τις γυναίκες όπως ορίζει το έθιμο.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 14:56)