Κατασκευή-Υποστήριξη
Κουτσόπουλος Κώστας

Τα νέα του Συλλόγου
Μέσα στην καρδιά της Άνοιξης, της πιο ωραίας εποχής του χρόνου, τιμάμε το Πάσχα, τη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή. Η περίοδος του Πάσχα έχει ξεχωριστή γοητεία. Ήθη και έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα όλο το χρόνο αναβιώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και κορυφώνονται την Κυριακή του Πάσχα, δίνοντας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ένα διαφορετικό άρωμα και χρώμα.

Ο εορτασμός της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μια σύνθεση από μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές που ζουν ντόπιοι και επισκέπτες του χωριού. Η λέξη Πάσχα προέρχεται από το Εβραϊκό "Πασάχ" που σημαίνει Πέρασμα. Οι χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τη ζωή στον θάνατο. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το "Πάσχα" είναι "Λαμπρή" γιατί η μέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι μέρα γεμάτη χαρά και ευεξία. Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή . Ο εορτασμός γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα στην εξοχή συνήθως στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Παρουσία πολλών επισκεπτών που συνέρρευσαν στην περιοχή μας, γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα, με τη δέουσα θρησκευτική λαμπρότητα. Με κατάνυξη γιορτάστηκε το Μ. Σάββατο η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Η μαγειρίτσα, το ψήσιμο του οβελία, τα πασχαλινά κόκκινα ή πολύχρωμα αυγά (Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή" αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και την θυσία του Ιησού.) συνοδευόμενα από καλό κρασί είχαν την τιμητική τους ανήμερα το Πάσχα.

Ένα ξεχωριστό πασχαλινό γλέντι πλημμυρισμένο από παράδοση, γλέντι, μουσική και χορό πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ο Μορφωτικός Σύλλογος Μαυραχάδων την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα στην πλατεία του χωριού. Μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, Μαυραχαδιώτες που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και πλήθος φίλων του χωριού συναντήθηκαν για άλλη μια φορά αντάλλαξαν ευχές και διασκέδασαν όλοι μαζί.

Η ορχήστρα του Χρήστου Διαμαντή δημιούργησε κέφι και ο χορός όλων σαν μια παρέα κράτησε μέχρι αργά το βράδυ . Το ΔΣ του συλλόγου ευχήθηκε σε όλους το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης να φέρει την άνοιξη στις καρδιές όλων και ελπίδα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ευημερίας σε ένα κόσμο ειρήνης και συνεργασίας.

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 09:19)