Κατασκευή-Υποστήριξη
Κουτσόπουλος Κώστας

Γενικά νέα

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε πιθανόν στη γη της Μικράς Ασίας. Έζησε κάπου τον 7ο με 8ο αιώνα. Γεννήθηκε από γονείς θεοσεβείς, ευγενείς και πλούσιους. Από την παιδική του ηλικία διακρινόταν για την θερμή πίστη, την αγάπη προς το Θεό και την ευσέβεια του. Η αρετή και η ανδρεία του Νικολάου δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της πατρίδας του και απλώθηκε μέχρι και την Κωνσταντινούπολη. Ο τότε αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ζήτησε και γνώρισε το Νικόλαο. Εκτίμησε αμέσως με την πρώτη επαφή μαζί του, τα σωματικά και ψυχικά του χαρίσματα και τον διόρισε αρχηγό του αυτοκρατορικού αποσπάσματος Λαρίσης, που είχε ως σκοπό να φρουρεί και να υπερασπίζεται όλη τη Θεσσαλία.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του με ζήλο. Το πέρασμα του χρόνου αύξανε την πνευματικότητα του Νικολάου και την αγάπη των στρατιωτών και του λαού στο πρόσωπο του.

Όταν οι Άβαροι έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλία έκαναν βαρβαρική επιδρομή και σκορπούσαν παντού την ερήμωση και το θάνατο. Ο Νικόλαος με τις λιγοστές δυνάμεις του προσπάθησε να αναχαιτίσει τον εχθρό. Οι πολλές όμως δυνάμεις των αντιπάλων εύκολα επικράτησαν και επιδόθηκαν σε γενικές σφαγές και λεηλασίες. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη και την περιοχή και κατέφυγαν σε ορεινά μέρη. Τελικά και ο Νικόλαος με όσους στρατιώτες είχαν απομείνει πορεύθηκε στο δάσος που βρισκόταν στο όρος της Βουνένης, όπου υπήρχαν πολλοί ασκητές με τα ασκητήρια τους  στα απόκρημνα υψώματα. Εγκαταστάθηκε κοντά τους συναγωνιζόμενος αυτούς στην άσκηση και την προσευχή. Μαζί του είχε και τους στρατιώτες του, που ζούσαν και αυτοί την αγγελική ζωή των μοναχών.

Κάποιο βράδυ, ενώ ο Όσιος προσευχόταν Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε και ανήγγειλε το μαρτυρικό τους θάνατο. Πράγματι οι εχθροί τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε πλήθος βασανιστήρια. Τους προέτρεψαν να αρνηθούν την πίστη τους. Εκείνοι έμειναν αμετακίνητοι στην πατρώα ευσέβεια και τελειώθηκαν μαρτυρικά.

Ο μακάριος Νικόλαος, διακρινόμενος για την ανδρεία του, κατόρθωσε να διαφύγει τη μανία του εχθρού. Φεύγοντας από τα μέρη της  Λαρίσης και του Τυρνάβου, έφτασε στα ενδότερα της Θεσσαλίας, στα μέρη της Καρδίτσας στο χωριό Βούναινα. Εκεί βρήκε κατάλληλο τόπο για άσκηση. Ο Όσιος διάλεξε για κατάλυμα μια σπηλιά που την σκέπαζε μια βελανιδιά. Εκεί συνέχισε την ασκητική ζωή, που είχε αρχίσει κοντά στους ασκητές του Τυρνάβου. Υπέταξε κάθε σωματική επιθυμία και δαιμονική παρεμβολή. Η χάρη του Θεού τον είχε επισκιάσει.

Όμως οι βάρβαροι επιδρομείς ανακάλυψαν τον αθλητή του Χριστού Νικόλαο. Τον συνέλαβαν και τον πίεζαν με υποσχέσεις και κολακείες να αρνηθεί την πίστη του. Εκείνος αντιστεκόταν γενναία. Τον βασάνιζαν και εκείνος ευχαριστούσε το Θεό, διότι τον αξίωνε να υπομένει για χάρη του τα βασανιστήρια. Τελικά τον αποκεφάλισαν και έτσι ο Οσιομάρτυρας Νικόλαος έλαβε το  αμαράντινο στεφάνι της δόξας και εισήλθε στη χαρά του Κυρίου του.

Ο επίσκοπος της Λαρίσης Φίλλιπος μετέφερε με πομπή στην πόλη τα λείψανα των μαρτύρων του Τυρνάβου. Το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε από τον Δούκα Ευφημιανό της Θεσσαλονίκης. Ο Ευφημιανός αρρώστησε κάποτε βαριά από τη φοβερή ασθένεια της λέπρας. Αναζήτησε τη θεραπεία του σε όλους τους γιατρούς αλλά μάταια. Άρχισε τότε να επικαλείται διάφορους Αγίους και να κάνει αγαθοεργίες ελπίζοντας στο έλεος του Θεού. Προσέφερε τα χρήματα του σε χήρες, ορφανά και φτωχούς. Παρακαλούσε το Θεό να τον ελεήσει και να του χαρίσει την πολυπόθητη υγεία του. Κατέφυγε στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και τον πολιούχο της Λαρίσης Άγιο Αχίλλειο που είχε ακούσει πολλά για τα θαύματα τους. Ενώ όμως βρισκόταν στη Λάρισα και προσευχόταν μπροστά στο λείψανο του Αγίου Αχιλλείου , του υποδείχτηκε να μεταβεί στα όρη των Βουνένων. Το σχετικό όραμα έλεγε να φροντίσει να βρει το ιερό λείψανο του Οσιομάρτυρα Νικολάου, να λουστεί σε πηγή που βρίσκεται κοντά στον τόπο του ιερού λειψάνου και να πιστεύει ότι ύστερα από αυτά θα έβρισκε τη θεραπεία του. Χαρούμενος από το ελπιδοφόρο τούτο άγγελμα ξεκίνησε για τα Βούναινα όπου βρήκε το τίμιο σκήνωμα του Αγίου Νικολάου και την δική του θεραπεία. Γεμάτος χαρά και ευγνωμοσύνη για τη θεραπεία που του χάρισε ο Οσιομάρτυρας του Χριστού, έκτισε ένα μικρό ναό και ενταφίασε εκεί το ιερό λείψανο.

Η εκκλησία τιμά την μνήμη του και πανηγυρίζει τον πολιούχο Άγιο της στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο. Την υπέροχη αυτή μέρα του χρόνου, όπου η φύση ντύνει τον τόπο μας με τα ομορφότερα χρώματα και τις πιο μεθυστικές μυρωδιές της, πλήθος κόσμου από το χωριό μας αλλά και από τα γειτονικά χωριά τίμησαν τον Άγιο Νικόλαο. Αρτοκλασία, κουλούρες και παραδοσιακό πλιγούρι με πρόβειο έδωσαν μια ξεχωριστή νότα εορτής στους παρευρισκόμενους.

Με την ευκαιρία, λοιπόν , της εορτής του πολιούχου ο Μορφωτικός Σύλλογος Μαυραχάδων εύχεται στους απανταχού Μαυραχαδιώτες, χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία που είναι απαραίτητα, ο Άγιος να μας χαρίζει την δύναμη που απαιτούν οι δύσκολες εποχές και να μας αξιώσει να παραστούμε κάποια στιγμή ως χωριό στην χάρη του στα Βούναινα και στην Άνδρο όπου φυλάσσονται τα Άγια λείψανα του.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 09:29)