Κατασκευή-Υποστήριξη
Κουτσόπουλος Κώστας

Άρθρα

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι γιορτή και πανηγύρι στο χωριό μας. Δεν γιορτάζει ένας άγιος ούτε δύο ούτε δώδεκα ούτε εκατό αλλά είναι αναρίθμητοι, όλοι οι άγιοι. Είναι η γιορτή των αγίων Πάντων. Είναι όλοι εκείνο οι άγιοι που γράφουν τα χαρτιά, τα συναξάρια αλλά είναι και άλλοι που τα ονόματα τους τα γνωρίζει μόνο ο θεός, άγιοι ανώνυμοι απ’ όλα τα έθνη, απ’ όλες τις γλώσσες και τις φυλές, απ’ όλες τις εποχές, απ’ όλα τα επαγγέλματα και απ’ όλες τις ηλικίες. Είναι νήπια όπως εκείνα που έσφαξε ο Ηρώδης, μικρά παιδιά όπως ο Άγιος Κήρυκος, γέροντες με άσπρα μαλλιά, γυναίκες και άνδρες, ένας ολόκληρος κόσμος. Αν μπορείς να μετρήσεις τ’ άστρα τότε θα μπορέσεις να μετρήσεις και τους Αγίους Πάντες.

Σχηματίζουν την Κυριακή των Αγίων Πάντων μια παρέλαση εμπρός στην οποία οι παρελάσεις των εθνικών μας εορτών σβήνουν. Παρελαύνουν όλοι οι άγιοι μπροστά στον βασιλέα Χριστό. Πρώτη περνά η υπεραγία Θεοτόκος, μετά έρχονται οι άγγελοι και αρχάγγελοι, μετά οι πατριάρχες, μετά οι προφήτες, μετά οι απόστολοι, μετά οι μάρτυρες, μετά οι όσιοι, μετά οι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, μετά οι ομολογητές, όλος ο στρατός του Κυρίου. Και μπροστά απ' όλη την παράταξη σελαγίζει η σημαία, ο τίμιος σταυρός. Όλοι αυτοί γονατίζουν μπροστά στο Χριστό και λένε με σεβασμό και ευλάβεια Χαίρε, ο Βασιλεύς ημών!

Στην εποχή μας η αγιότητα περιφρονείται. Άλλα μήπως κι όταν ζούσαν στη γη οι άγιοι γνώρισαν τιμή; Κάθε άλλο. Και τότε ο κόσμος άλλους θαύμαζε ζήλευε αυτούς που διασκέδαζαν, οργίαζαν, κολυμπούσαν στο χρήμα, κατοικούσαν στα μέγαρα ενώ οι άγιοι έμεναν μακριά απ' όλα αυτά. Δε μπορούσαν να ζήσουν μέσα σε πολιτείες. Αναγκάζονταν να φεύγουν, να βγαίνουν έξω, να ζουν στα βουνά, να φορούν γιδοτόμαρα, να κρύβονται σε σπηλιές, για ν' αποφύγουν συμβιβασμούς και να κρατήσουν την πίστη και την καθαρότητα τους.

Οχτακόσα χρόνια προτού να 'ρθει o Χριστός στον κόσμο ζούσε ένας βασιλιάς άδικος. Είχε δε δίπλα του και μια βασίλισσα πού ήταν εκατό φορές πιο άδικη απ' αυτόν. Ζούσαν στα παλάτια ζωή τρυφηλή. Το δε χειρότερο ήταν, ότι παρέσυραν τον περιούσιο λαό του Θεού στην ειδωλολατρία και τη διαφθορά. Ο Θεός οργίστηκε και έξαφνα διατάζει, να σταματήσει ο ουρανός να βρέχει. Και σταμάτησε πράγματι επί τρεισήμισι χρόνια! Ξεράθηκαν τα πάντα. Τα πηγάδια και οι βρύσες στέρεψαν. Τα ζώα δε μπορούσαν πια να ζήσουν. Οι άνθρωποι πήγαιναν μέσα στις σπηλιές και κολλούσαν τη γλώσσα τους στα βράχια σαν το σκύλο, για να βρουν λίγη υγρασία. Είχε ανοίξει πια η γη, είχε γίνει σκληρή σαν το κεραμίδι. Κινδύνευαν να πεθάνουν όλοι, να μη μείνει ούτε ένας. Τότε ποιος τούς έσωσε; Για διαβάστε. Τους έσωσε ο βασιλιάς; Οι πλούσιοι; Οι μεγάλοι; Οι γραμματισμένοι; Κανείς απ' αυτούς. Τους έσωσε ένας που δεν είχε σπίτι, δεν είχε χρήματα, δεν είχε ρούχα πολυτελείας. Φορούσε μια κάπα και μ' ένα ραβδί γύριζε ξυπόλητος βουνά - λαγκάδια, από ριζοβούνι σε ριζοβούνι κι από σπηλιά σε σπηλιά, και τον έτρεφαν τα κοράκια του ουρανού. Ποιος ήταν αυτός; Ήταν ο προφήτης Ηλίας . Αυτός γονάτισε και προσευχήθηκε...

Δεν έπαυσε, η Εκκλησία να γεννά αγίους εδώ στη γη. Όπως το χώμα βγάζει τριαντάφυλλα, έτσι και αυτή η γη, και η δική μας χώρα, δε  θα πάψει μέσα στα αγκάθια τα πολλά να γεννά και κρίνα και τριαντάφυλλα. Υπάρχουν και σήμερα άγιοι. Τα ονόματα τους δεν τα γράφουν οι  εφημερίδες ούτε ακούγονται από τα ραδιόφωνα. Αυτοί είναι άγνωστοι όπως:  ένα κορίτσι που ο πατέρας του πέθανε και το σπίτι έμεινε ορφανό και ενώ άλλες πουλάνε την τιμή της και ζουν μέσα στον παλιόκοσμο, αυτή εργάζεται τίμια και βγάζει το ψωμί του σπιτιού, μια τέτοια κοπέλα, άγνωστη στον κόσμο, αξίζει χίλιες φορές περισσότερο από τις άλλες. Και μια πολύτεκνη μάνα, πού βαδίζει με το νόμο του Θεού και φροντίζει τον άντρα και τα παιδιά της, αξίζει παραπάνω από όλες τις άλλες πού κρατούν στην αγκαλιά τους όχι παιδιά αλλά σκυλιά. Και ένας εργάτης, πού δουλεύει τίμια κι ο ιδρώτας τρέχει από το μέτωπο του, αξίζει παραπάνω από εφοπλιστές και βιομηχάνους. Και ένας αγρότης που δουλεύει τη γη κι όταν χτυπάει η καμπάνα κάνει το σταυρό του, είναι ανώτερος απ' όλους τους ασεβείς κυβερνήτες των λαών.

Αυτή τη μέρα λοιπόν γιορτάζουν όλοι οι άγιοι γνωστοί και άγνωστοι.