Κατασκευή-Υποστήριξη
Κουτσόπουλος Κώστας

Άρθρα

«Ντυθείτε ζεστά! Έχει κρύο σήμερα και ο βοριάς είναι πολύ δυνατός!», φώναξε η μαμά στο Νικόλα και στη Μαρίνα. Δεν ήταν όμως ανάγκη να τους το πει.

Από την Πέγκυ Παπαδοπούλου

Ήδη από χθες ο καιρός είχε χαλάσει αρκετά, και σήμερα το πρωί, τα δύο πιτσιρίκια με δυσκολία βγήκαν από τα παπλώματά τους. Η Μαρίνα ειδικά, που ήταν και η πιο μικρή, είχε φορέσει γάντια, κασκόλ και σκουφί κι ακόμη ένιωθε τα δάκτυλά της παγωμένα. Έδωσε ένα βιαστικό φιλί στο μάγουλο του Νικόλα, φτάνοντας στον παιδικό σταθμό και έτρεξε στην αίθουσά της για να ζεσταθεί. Η μύτη της ήταν κρύα.

Περισσότερα...

 
Άρθρα
Ήρθε η άνοιξη ή όχι ακόμη; Μήπως ήρθε μόνο στα ημερολόγια; Που είναι ο ήλιος, που είναι τα χελιδόνια, οι προάγγελοι της άνοιξης; Τα λουλουδάκια που ήδη έπρεπε να έχουν ανθίσει ξεπροβάλλουν δειλά-δειλά, σηκώνουν περήφανα τα κεφαλάκια τους και αντικρίζουν τον ήλιο που βγαίνει κλεφτά πότε-πότε.

Περισσότερα...

 
Άρθρα

Ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας του έτους και ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη. Οι Λατίνοι τον ονόμασαν Aprilis απ' το aperio= ανοίγω (apertus= ανοικτός και Apertio= Άνοιξη). μια που όλη η φύση ξαναγεννάτε από το βαθύ χειμωνιάτικο ύπνο του χιονιού και τον αφιέρωσαν στη θεά Αφροδίτη.

Περισσότερα...

 
Άρθρα

Η Αμυγδαλιά έλκει την καταγωγή της από τη Δυτική Ασία αλλά είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε πολλές χώρες και βέβαια στην Ελλάδα. Αυτό δε, που την έχει κάνει να υμνηθεί από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη μουσική είναι η μοναδική της ιδιότητα να "φέρνει" την άνοιξη. Γιατί όταν η αμυγδαλιά ανθίσει, αποτελεί τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα ότι η άνοιξη δεν αργεί!

Ο μύθος της Αμυγδαλιάς και της άνοιξης

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 14:32)

Περισσότερα...

 
Άρθρα
Η θερινή ώρα καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1970.

Τα χαράματα της Κυριακής 29 Μαρτίου, στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδος, η χώρα μας, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λειτουργεί ξανά με θερινή ώρα. Στην Αμερική η Θερινή Ώρα θα αρχίσει την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Περισσότερα...

 
Άρθρα

Ο Μάρτης είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας του χρόνου του πολιτικού έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο θεό του πολέμου Mars δηλ. τον Άρη. Όπως λέει η ρωμαϊκή ιστορία οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμος και Ρωμύλος, ονόμασαν αυτόν τον πρώτο μήνα Μάρτιο, προς τιμή του πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων του θεού Άρη. Για τούτο και κατά τον Πλούταρχο αναφέρεται πως ο Μάρτιος απεικονίζεται ως άνδρας ενδεδυμένος με δέρμα λύκαινας. Επίσης τον πρώτο μήνα της άνοιξης οι Ρωμαίοι άρχιζαν τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Κατά τους χρόνους όμως της «ελεύθερης ρωμαϊκής πολιτείας» ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στον θεό Ερμή. Κατά την υπό του Νουμά όμως διαρρύθμιση μετακινήθηκε σαν τρίτος μήνας και πρώτος ο προς τιμή του ειρηνικού θεού Ιανού. Για άλλους η μετατόπιση αυτή έγινε μετά το 153 π.Χ. από τους υπάτους εξακολουθώντας να παραμένει ο Μάρτιος πρώτος μήνας του θρησκευτικού έτους.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 20:13)

Περισσότερα...

 
Άρθρα
Τούτη την εποχή στους Μαυραχάδες είχε αρχίσει ο θέρος. Η πιο κουραστική περίοδος και συνάμα η πιο ευχάριστη. Το θέρισμα ήταν η αμοιβή των κόπων. Η απολαβή του κάθε νοικοκύρη. Το Νοέμβριο έσπερνε και ύστερα από κόπους και αναμονή έξι μηνών ερχόταν η ώρα να μαζέψει τη σοδειά που προοριζόταν για το ΄΄ψωμί της οικογένειας΄΄. Από τα αρχαία χρόνια τα σιτηρά ήταν η βάση της διατροφής του ανθρώπου. Τα παλιά χρόνια τα σιτηρά κάλυπταν πολλές ανάγκες των κατοίκων.

Ένας κάτοικος του χωριού αφηγείται:

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 10:56)

Περισσότερα...

 
Άρθρα

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι γιορτή και πανηγύρι στο χωριό μας. Δεν γιορτάζει ένας άγιος ούτε δύο ούτε δώδεκα ούτε εκατό αλλά είναι αναρίθμητοι, όλοι οι άγιοι. Είναι η γιορτή των αγίων Πάντων. Είναι όλοι εκείνο οι άγιοι που γράφουν τα χαρτιά, τα συναξάρια αλλά είναι και άλλοι που τα ονόματα τους τα γνωρίζει μόνο ο θεός, άγιοι ανώνυμοι απ’ όλα τα έθνη, απ’ όλες τις γλώσσες και τις φυλές, απ’ όλες τις εποχές, απ’ όλα τα επαγγέλματα και απ’ όλες τις ηλικίες. Είναι νήπια όπως εκείνα που έσφαξε ο Ηρώδης, μικρά παιδιά όπως ο Άγιος Κήρυκος, γέροντες με άσπρα μαλλιά, γυναίκες και άνδρες, ένας ολόκληρος κόσμος. Αν μπορείς να μετρήσεις τ’ άστρα τότε θα μπορέσεις να μετρήσεις και τους Αγίους Πάντες.

Σχηματίζουν την Κυριακή των Αγίων Πάντων μια παρέλαση εμπρός στην οποία οι παρελάσεις των εθνικών μας εορτών σβήνουν. Παρελαύνουν όλοι οι άγιοι μπροστά στον βασιλέα Χριστό. Πρώτη περνά η υπεραγία Θεοτόκος, μετά έρχονται οι άγγελοι και αρχάγγελοι, μετά οι πατριάρχες, μετά οι προφήτες, μετά οι απόστολοι, μετά οι μάρτυρες, μετά οι όσιοι, μετά οι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, μετά οι ομολογητές, όλος ο στρατός του Κυρίου. Και μπροστά απ' όλη την παράταξη σελαγίζει η σημαία, ο τίμιος σταυρός. Όλοι αυτοί γονατίζουν μπροστά στο Χριστό και λένε με σεβασμό και ευλάβεια Χαίρε, ο Βασιλεύς ημών!

Περισσότερα...

 
Άρθρα

Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε πιθανόν στη γη της Μικράς Ασίας. Έζησε κάπου τον 7ο με 8ο αιώνα. Γεννήθηκε από γονείς θεοσεβείς, ευγενείς και πλούσιους. Από την παιδική του ηλικία διακρινόταν για την θερμή πίστη, την αγάπη προς το Θεό και την ευσέβεια του. Η αρετή και η ανδρεία του Νικολάου δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της πατρίδας του και απλώθηκε μέχρι και την Κωνσταντινούπολη. Ο τότε αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ζήτησε και γνώρισε το Νικόλαο. Εκτίμησε αμέσως με την πρώτη επαφή μαζί του, τα σωματικά και ψυχικά του χαρίσματα και τον διόρισε αρχηγό του αυτοκρατορικού αποσπάσματος Λαρίσης, που είχε ως σκοπό να φρουρεί και να υπερασπίζεται όλη τη Θεσσαλία.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του με ζήλο. Το πέρασμα του χρόνου αύξανε την πνευματικότητα του Νικολάου και την αγάπη των στρατιωτών και του λαού στο πρόσωπο του.

Όταν οι Άβαροι έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλία έκαναν βαρβαρική επιδρομή και σκορπούσαν παντού την ερήμωση και το θάνατο. Ο Νικόλαος με τις λιγοστές δυνάμεις του προσπάθησε να αναχαιτίσει τον εχθρό. Οι πολλές όμως δυνάμεις των αντιπάλων εύκολα επικράτησαν και επιδόθηκαν σε γενικές σφαγές και λεηλασίες. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη και την περιοχή και κατέφυγαν σε ορεινά μέρη. Τελικά και ο Νικόλαος με όσους στρατιώτες είχαν απομείνει πορεύθηκε στο δάσος που βρισκόταν στο όρος της Βουνένης, όπου υπήρχαν πολλοί ασκητές με τα ασκητήρια τους  στα απόκρημνα υψώματα. Εγκαταστάθηκε κοντά τους συναγωνιζόμενος αυτούς στην άσκηση και την προσευχή. Μαζί του είχε και τους στρατιώτες του, που ζούσαν και αυτοί την αγγελική ζωή των μοναχών.

Κάποιο βράδυ, ενώ ο Όσιος προσευχόταν Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε και ανήγγειλε το μαρτυρικό τους θάνατο. Πράγματι οι εχθροί τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε πλήθος βασανιστήρια. Τους προέτρεψαν να αρνηθούν την πίστη τους. Εκείνοι έμειναν αμετακίνητοι στην πατρώα ευσέβεια και τελειώθηκαν μαρτυρικά.

Περισσότερα...